Na območju LAS Krasa in Brkinov (občine Komen, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina) poteka projekt – operacija pod naslovom S povezovanjem izobraževanj do dviga kakovosti pridelkov in krepitve trajnostnega podjetništva na podeželju (akronim Kakovost & podjetništvo).
Vodilni partner te operacije je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, partnerji pa so še Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov d.o.o. (ORA), Vinakras z.o.o. Sežana in Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa.
Operacija je usmerjena v trajnostno kmetijstvo in podjetništvo ter strmi k razvoju in trženju kmetijskih pridelkov in izdelkov. Namenjena je lokalnemu prebivalstvu vseh štirih občin, ki je zainteresirano za pristop k razvoju podeželja, varovanju narave in kulturne dediščine. Operacija je namenjena spodbujanju podeželskega prebivalstva h kakovostnejši pridelavi in predelavi lokalnih kmetijskih pridelkov, sonaravnemu kmetijstvu in razvoju novih izdelkov, dvigu dodane vrednosti ter k spodbujanju novih inovativnih poslovnih idej.
S projektom smo začeli oktobra 2018 in bo trajal do konca maja 2021.
Pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, Kmetijski svetovalni službi Sežana smo organizirali že več izobraževanj in sicer delavnici iz vinogradništva in vinarstva –Spoznajmo svet vina in Kultura pitja vina, predavanja o ekološki pridelavi grozdja, sadja in zelenjave, demonstraciji rezi sadnega drevja, ocenjevanje sadnih sokov in sirupov ter ocenjevanje suhomesnatih izdelkov.
Lansko leto je ocenjevanje suhomesnatih izdelkov žal odpadlo, letos pa smo se odločili, da to kljub danim razmeram izpeljemo in to kot je že tradicija na Vrabčah na kmetiji Škapin. Pri izvedbi ocenjevanja je sodelovalo tudi Društvo Turizma na kmetijah Fraska. Glede na dane razmere smo se odločili, da strokovna komisija oceni prispele vzorce, predstavitev ocenjevanja in razglasitev rezultatov pa izpeljemo preko spleta.
30. marca 2021 je strokovna komisija v sestavi Marte Koruza, Anke Rojc-Polanec, Karmen Bizjak Bat, Milene Štolfa, Stojana Ščuke in predsednika komisije Srečka Horvata ocenila 27 vzorcev, od tega 10 klobas in 17 salam.
Za nemoten potek ocenjevanja so poskrbeli, gostitelj Božo Škapin, Aleks Dariž in Slavko Može, eden glavnih pobudnikov ocenjevanj že od samega začetka. Ocenjevanje je bilo anonimno, vsi vzorci so bili oštevilčeni. Komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu in sicer zunanji izgled (max. 2 točki), sestavo prereza (3 točke), barvo prereza (3 točke), teksturo (4 točke), vonj (3 točke) in okus (5 točk).
Predstavitev ocenjenih vzorcev je 1. aprila preko spleta vodil predsednik komisije Srečko Horvat. Poudaril je, da so bili pogoji za sušenje, zaradi različnih vremenskih razmer, zelo težki, kar se odraža tudi kakovosti izdelkov.
Priporoča pogostejšo kontrolo vlage in temperature v prostoru, kjer se suši izdelke.
Priznanja bodo nagrajenci prejeli po pošti.
Za bronasto priznanje je bilo potrebno doseči od 17 do 17,99 točk, za srebrno od 18 do 18,99 točk in za zlato od 19 do 19,99 točk.
Podeljenih je bilo 23 priznanj, od tega 2 zlati, 9 srebrnih in 12 bronastih.
Čestitke pa veljajo vsem, ki so dali vzorce v oceno!
Milena Štolfa – KGZS-Zavod Go, KSS Sežana