LAS Krasa in Brkinov je v sredo, 16. novembra 2022, organiziral strokovno ekskurzijo in ogled dobrih praks na Dolenjsko za mlade.
Namen strokovnih ekskurzij in ogledov dobrih praks je spoznavanje specifik in delovanja drugih LAS, seznanitev s projekti in njihovimi rezultati, motivacija ter preverjanje možnosti prenosa pridobljenih izkušenj na naše območje. Tokrat smo se odločili, da na ekskurzijo odpeljemo mlade, katere bi želeli dodatno vzpodbuditi za vključevanje in sodelovanje pri delovanju LAS Krasa in Brkinov ter pri razvoju novih podjetniških iniciativ za nove lokalne (domače) produkte.
V deževnem jutru smo se z avtobusom iz Sežane odpravili proti Kočevju, ki se nahaja na območju LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe. V prostorih Podjetniškega inkubatorja Kočevje sta nas sprejela namestnik direktorja Podjetniškega inkubatorja ter direktor vodilnega partnerja prej omenjenega LAS. Direktor vodilnega partnerja LAS nam je predstavil območje LAS ter podal krajšo predstavitev že izvedenih projektov in projektov v izvajanju. Glede na to, da so bili udeleženci strokovne ekskurzije mladi, dijaki 4. letnika Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, smer srednja ekonomska šola, je dodatno izpostavil projekte, kjer so bili mladi bodisi njihovi pobudniki bodisi so bili projekti namenjeni mladim.
Predstavitvi LAS je sledila predstavitev namestnika direktorja Podjetniškega inkubatorja, ki je predstavil zadrugo Zakladi Kočevske. Predstavil nam je celotno zgodbo od njenega nastanka do današnjega stanja ter njihove cilje in vizijo za naprej. Predstavil nam je delovanje zadruge, njene člane ter glavne aktivnosti.
V drugem delu ekskurzije nas je pot vodila iz Kočevja do Trebnjega, kjer smo si ogledali trgovino Dobrote Dolenjske. Dobrote Dolenjske so kolektivna blagovna znamka, ki nastaja pod okriljem Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske. Zaposlena nam je predstavila zgodovino nastanka blagovne znamke, kjer gre za združevanje in povezovanje najboljših ponudnikov iz te slovenske pokrajine. Skozi vodeno kulinarično doživetje nam je predstavila nekaj njihovih izdelkov, ki so pridelani in predelani na Dolenjskem, kar daje izdelkom še dodano vrednost. Njihov delovni proces smo spoznali preko ogleda manjše kuhinje in predelovalnice, v trgovini pa je bila možnost tudi za nakup njihovih izdelkov.
Na strokovni ekskurziji in ogledu dobrih praks smo spoznali še nekaj priložnosti, ki bi jih lahko smiselno uporabili tudi na našem območju, kar je tudi namen tovrstnih aktivnosti LAS. Prav tako pa si želimo, da bi se mladi bolj aktivno vključevali v LAS, za kar bo odlična priložnost v novem programskem obdobju. Za udejstvovanje novih podjetniških iniciativ pa se bodo mladi imeli možnost vključiti v LAS projekt »Inkubator turizma«.