V sklopu projekta ‘Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa’, ki ga sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020, je bila organizirana tridnevna študijska tura za novinarje. Namen ture je bil izpostaviti pomen ekoloških zelišč v kulinariki in turizmu na Krasu.
Novinarji so med potovanjem spoznali ključne destinacije Krasa, vključno z Pepinim kraškim vrtom, Kobilarno Lipica, Biohotelom St. Daniel, turistično kmetijo Pri Filetu, Ferrarijevim vrtom v Štanjelu in Botaničnim vrtom ob vili Mirasasso v Sežani. V Štanjelu jih je sprejela vodja destinacije Kras in Brkini, Katja Kralj, in jim na kratko predstavila projekt sodelovanja ter vlogo agencije ORA Krasa in Brkini pri njegovem izvajanju. Udeležili so se tudi Ustvarjalnega dne med sivkinimi polji ekološke kmetije Korošec. Vsak postanek je poudaril bogato naravno in kulturno dediščino Krasa in Brkinov ter prispeval k boljšemu razumevanju potenciala zelišč za trajnostni turizem na tej destinaciji.

Zeliščarstvo na Krasu in v Brkinih ima bogato tradicijo, saj so lokalni prebivalci skozi stoletja uporabljali avtohtona zelišča za kulinarične, zdravilne in kozmetične namene. Projekt Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa združuje ekološke pridelovalce zelišč iz različnih regij, da bi okrepili trajnostno kmetijstvo in turizem, ki temelji na lokalnih naravnih bogastvih. Cilj projekta je povezovanje teh območij z namenom promocije ekoloških zelišč kot pomembnega dela turistične in gospodarske ponudbe ter ohranjanja biotske raznovrstnosti. Uporaba zelišč na različnih področjih podpira lokalne pridelovalce in spodbuja trajnostni razvoj regije.

Promocija destinacije Kras in Brkinov prek tujih medijev je ključen korak za povečanje prepoznavnosti regije in njenih edinstvenih značilnosti med potencialnimi tujimi gosti. Poleg povečanja turističnega obiska spodbuja lokalno gospodarstvo, podpira pridelovalce ekoloških zelišč ter utrjuje regijo kot vodilno destinacijo za ljubitelje narave, kulinarike in trajnostnega turizma.