Biohotel St. Daniel se nahaja v majhni vasici Hruševica pri Štanjelu, v osrčju Krasa. Lastniki in zaposleni hotela delujejo v skupnosti, ki ceni odgovornost in predanost ohranjanju okolja. Kras je znan po svoji bogati biodiverziteti naravnih travnikov, polnih cvetja, trav in divjih zelišč, kar daje lokaciji biohotela poseben pečat.

Zavzemanje za trajnostne prakse in ekološko zavezanost je za Biohotel St. Daniel ključnega pomena. Njihov pristop k ekološkemu načinu življenja ni zgolj trend, temveč življenjski slog, ki ga razvijajo in spodbujajo. Spoštovanje okolja se odraža v vseh vidikih njihovega delovanja, saj se svoj ogljični odtis trudijo zmanjšati z uporabo obnovljivih virov energije, zmanjševanjem odpadkov in spodbujanjem recikliranja.

V kuhinji hotela uporabljajo živila certificiranih ekoloških pridelovalcev, lokalnih partnerjev s Krasa in drugih ekoloških kmetij iz Slovenije. Kakovost živil je potrjena s certifikati, ki zagotavljajo, da so pridelana v skladu s strogimi ekološkimi pravili. Recepti temeljijo na sezonski in avtohtoni hrani, ki spoštuje naravne cikle, kar obiskovalcem omogoča uživanje v edinstvenih okusih Krasa. Vsaka jed je skrbno pripravljena, da izpostavi sveže in lokalne sestavine, kar prispeva k edinstveni kulinarični izkušnji.
Vključitev v projekt “Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa” je bila parterja Art nepremičnine d.o.o. (lastnik Biohotela St. Daniel) naravna odločitev. Ohranjanje snovne in nesnovne dediščine, vključno z zelišči, je ena od ključnih vrednot njihovega delovanja. Kras je znan po svojih vrtovih, kjer skoraj vsaka hiša goji zelišča, značilna za to območje. Tak vrt imajo tudi pri biohotelu. Projekt spodbuja ohranjanje zelišč kot dela naravnega okolja in kulturne dediščine, zato so del sredstev iz projekta namenili tudi zasaditvi zelišč na svojem vrtu. Sodelovanje v projektu omogoča biohotelu tudi, da še naprej podpira lokalne pridelovalce in ohranja tradicionalne metode pridelave zelišč. Poleg tega so v biohotelu St. Daniel v sklopu projekta organizirali delavnice in izobraževanja o uporabi zelišč in tako lokalnim zeliščnim navdušencem omogočili, da se naučijo več o koristi in uporabi kraških zelišč.

Z uporabo lokalnih zelišč v svoji kulinariki biohotel St. Daniel ohranja kuharsko dediščino prednikov in prispeva k blagostanju skupnosti. Zelišča, ki jih uporabljajo, so sveže nabrana ali sušena na zraku, kar se odraža v vsaki jedi. Kombinacije zelišč temeljijo na načelih Svete Hildegarde, ki zelišča razvršča glede na njihovo zdravilno moč. Zelišča ne le obogatijo okus jedi, temveč tudi prinašajo zdravilne lastnosti in tako za goste predstavljajo dodano vrednost.

Biohotel St. Daniel s trajnostno usmeritvijo, ekološkimi vrednotami in predanostjo skupnosti predstavlja zgled na destinaciji Kras in Brkini, vse te lastnosti pa ga uvrščajo med 100 najboljših hotelov v Evropi. Obiskovalci so vabljeni, da doživijo Kras na edinstven način in pri tem spoštujejo naravo, tradicijo in zdravo prehrano. Poleg bivanja v hotelu lahko gostje uživajo v različnih aktivnostih, kot so pohodništvo, kolesarjenje in raziskovanje lokalnih znamenitosti, kar jim omogoča, da se popolnoma potopijo v naravno in kulturno dediščino Krasa.