Projekt sodelovanja Veriga eko zelišč, v katerem poleg LAS Krasa in Brkinov sodelujejo še LAS Dolenjska in Bela krajina (vodilni partner projekta), LAS Suhe krajine, Temenice in Krke ter LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, se počasi zaključuje. Ena od zadnjih delavnic oz. predavanj je bila izvedena v torek, 10. septembra 2024, v Biohotelu st. Daniel v Hruševici. Ga. Nina in g. Miran Prodnik, lastnika Art nepremičnine d.o.o., ki je eden od lokalnih partnerjev projekta, sta nam predstavila svojo zgodbo.
Sprejela sta nas na dvorišču svojega hotela, kjer sta nam postregla s kavo in odlično sladico. Že s predstavitvijo same sladice sta poudarila svoj način kuhanja, usmerjen v uporabo lokalnih in predvsem ekoloških izdelkov, kar daje njihovemu hotelu poseben pečat.
Zbrali smo se v manjši skupini iz različnih vetrov, od ponudnikov namestitev, turističnih vodnikov, predstavnikov društev ter zasebnikov. Ga. Prodnik nam je orisala sliko delovanja njihovega obrata od prvih začetkov do trenutnega stanja. Poudarila je pomen medsebojnega sodelovanja z lokalnimi ponudniki in poštenega odnosa do svojih dobaviteljev. Ob tem je izpostavila predvsem ekološke dobavitelje iz različnih koncev Slovenije, s katerimi redno sodelujejo in pri katerih nabavijo kakovostne ekološke surovine za pripravo okusnih obrokov za svoje goste. Hotel St. Daniel je kot prvi na Krasu že leta 2017 pridobil mednarodni okoljski znak Bio hotels, uvrščen pa je bil tudi med najboljših 100 hotelov v Evropi v kategoriji trajnostni razvoj.Beseda je tekla tudi o tem, predvsem pa o trajnostnem ravnanju na Krasu in v Brkinih ter širše, o tem, kako ustvarjati čim manj odpadkov, o skrbi za vodo in podtalnico ter primernem odnosu do hrane. Slišali smo tudi nekaj nasvetov o tem, kako je mogoče določen sadež uporabiti na več načinov in ga tako uporabiti v celoti. Skozi celotno predavanje je bilo moč čutiti odnos, ki ga imata lastnika do kraja, v katerem delujeta. Hruševica je manjša vas z večino starejšega prebivalstva, ki je bilo ob njunem prihodu zaskrbljeno, da bo hotel »pokvaril« vaški mir, sčasoma pa so vaščani spoznali, da je take vrste hotel drugačen, saj ekipa biohotela in njihovi gosti cenijo ter spoštujejo mir in naravo, zaradi katerih se v prvi vrsti odločijo za tak oddih.
Udeleženci so predavanje izkoristili tudi kot možnost za mreženje in iz delavnice odšli zadovoljni ter polni novih idej za bolj trajnostno delovanje v svojem okolju.