V sklopu projekta Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa smo na Domačiji Belajevi v Kačičah, organizirali intenzivni praktični seminar z naslovom “Moč začimb in divje hrane v visoki slovenski kulinariki”. Seminar je bil namenjen kuharskim chefom, ki želijo nadgraditi svoje znanje o uporabi začimb in divjih rastlin v vrhunski gastronomiji.
Dogodek je vodil priznani chef Janez Bratovž iz JB restavracije, eden od najbolj prepoznavnih mojstrov slovenske kulinarike, znan po svojem inovativnem pristopu k uporabi lokalnih sestavin in divjih rastlin v svojih jedeh. Udeleženci so imeli priložnost pridobiti dragocene nasvete ter spoznati nove tehnike in kombinacije zelišč, ki lahko obogatijo njihove kulinarične kreacije.
Seminar je bil obogaten tudi s prispevki strokovnjakinje na področju naravnega zdravljenja, zelišč in zdravega načina življenja iz portala Za zdravje.net, Sanje Lončar, ki je udeležencem predstavila, kako lahko zelišča in divje rastline ne samo izboljšajo okus jedi, ampak tudi prispevajo k boljšemu zdravju, s čimer je poudarila tesno povezanost med kulinariko in naravnim zdravljenjem. Andrejka Cerkvenik, gostiteljica dogodka na Domačiji Belajevi, je na seminarju predstavila pomen lokalnih zelišč in divjih rastlin, ki jih gojijo na domačiji, ter z udeleženci delila svoje izkušnje o trajnostnem pridelovanju in uporabi teh sestavin v jedeh.
Seminar je bil navdihujoča priložnost za izmenjavo izkušenj med kuharskimi mojstri, ki si prizadevajo v svojih jedeh združiti naravne sestavine ter inovativne kulinarične tehnike, hkrati pa v trajnostnem duhu ohranjati stik z lokalno tradicijo in okoljem.
Dogodek je bil organiziran v sklopu projekta sodelovanja Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.